A BIM utat tör

A BIM egyelőre még mindenkinek kicsit mást jelent, folyamatos előadásaink és cikkeink célja, hogy segítsünk közös nevezőre kerülni ezen fontos téma kapcsán.

Ami biztos, hogy a BIM egy megoldáskészlet az építőipari munkákáinkat érintő problémákra.

A helyzet természetesen sokkal komplexebb: a BIM az Ipar 4.0 megfelelője az építőiparban, hívhatjuk akár Építőipar 4.0-nak, mely a digitális technológiai fejlődés eredménye/indikátora/eszköze és még sok más egyben.

A BIM mint tervezői filozófia egyáltalán nem újkeletű dolog, már a 70-80-as évektől köznyelven forgott az épületinformációs terv(ezés) lehetősége, de csak jóval később, 2002-ben az Autodesk foganatosította egy hivatalos kézikönyv (BIM Whitepaper) formájában. Szép lassan a többi nagy építészeti megoldásokat fejlesztő vállalat is átvette és mára közkeletű fogalommá vált. Egyre több országban már kötelező követendő sztenderd, és hazánkban is egyre inkább elterjed, nem beszélve arról, hogy az európai uniós támogatások egy része már kizárólag csak BIM kompatibilis projektekre érvényesíthető.

Az építőipar digitalizációjának az üteme a többi iparágétól (IT, telekom, közszolgáltatók, bankok) némileg elmaradt, de az ottani trendek ugyanúgy utat törnek maguknak, hisz a fejlődés elkerülhetetlen.

Ha tehát definiálni akarjuk akkor a BIM egy intelligens, adatmodellen alapuló folyamat, ami hatékonyabb együttműködést tesz lehetővé (építészek), mérnökök, kivitelezők, beruházók, üzemeltetők között, a projekt teljes életciklusán keresztül. Tehát nem csak a jobb adatfelhasználást, és hozzáférést valósítja meg, hanem nagyban javítja a projekt részvevői közötti kommunikációt.

A BIM “eszközei” legfőképp a BIM kompatibilis szoftverek, felhőalapú szolgáltatások, és az okos eszközök. Ezen megoldások nagy része már eddig is rendelkezésünkre állt, csak nem a BIM keretrendszer szabályai szerint használtuk.


Számoljon velünk és válassza az Autodesk BIM alapú megoldásait az ÉPÍTŐ-5.2021.5 pályázatához!

Használja ki Ön is és tervezői csapata is az Autodesk újabb és újabb tervezési technológiák nyújtotta előnyöket és az általunk nyújtott képzéseket, amelyek új szintre emelik cége tervezési-gyártási hatékonyságát! Az Autodesk BIM megoldások segítik a különböző csoportok, szakágak az együttműködését és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, vagy kérjen ajánlatot online!


A BIM kapcsán a felhasználói adatok egyelőre nehezen kategorizálhatók, de ami közös bennük, hogy ezen megoldások részleges bevezetésével is jelentős erőforrásokat takaríthatunk meg, több hibalehetőséget kerülhetünk el és a projekt csapat is könnyebben menedzselhető.

Az Autodesk BIM 360 megoldásaival kapcsolatos kérdéseivel keresse kollégáinkat bizalommal!

Ez is érdekelheti! Korábbi cikkeink a témában >>>