BIM, Digitalizáció és az Autodesk Construction Cloud

BIM az építőiparban

Az épületinformáció-modellezés felhasználása egyre elterjedtebb.

Az épületinformáció-modellezés által kínált gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi előnyei:

 • Megnövekedett termelékenység – komplexebb létesítmények építhetőek meg
  közel azonos vagy kevesebb költséggel
 • Kivitelezési minőség javulása
 • Fenntarthatóbb épített környezet, amely támogatja klímaváltozás elleni harcot
 • Átláthatóbb a kivitelezési teljesítmény
 • Új lehetőségek a szektor növekedésére
 • Erősebb és digitális szakértelemre támaszkodó ágazat jön létre
 • Az építőipari projektek tervezése és megvalósítása hatékonyabbá válik

A 2D-ről a BIM-re történő áttérés jobb átláthatóságot és több információt nyújt, lehetővé téve a projekt proaktívabb tervezését. A tervek minőségének általános javulása általában csökkenti az információkérések és változtatási kérelmek számát, így zökkenőmentesebb folyamatot és kevesebb meglepetést eredményez. A BIM átláthatóbb és együttműködésre épülő folyamatának segítségével egyszerűbben körvonalazhatók a közös kockázatok, és megállapítható a felelősség.

A BIM munkafolyamatok és az Autodesk eszközök lehetővé teszik a problémák digitális megoldását, csökkentve ezzel a költséges átdolgozását a munkaterületen. Az integrált, több szakági ütközés vizsgálatával javítva a projektek általános minőségét.

A váltást követően a digitális eszközökkel az alábbi előnyök érhetők el:

 • Javítja a kivitelezhetőséget és a 3D modell koordinációt
 • Csökkenti a költségek és az ütemezési kockázatokat
 • Projekt jobb megértése és a 3D megjelenítéssel való kommunikáció
 • Komplettebb és könnyen összeállítható dokumentációkat tesz lehetővé

A BIM bevezetését a végeredmény motiválja. A hatékonyság megugrik, ha a csapatok digitalizálni tudják azokat a folyamatokat, amelyeket addig manuális, aprólékos munka árán végeztek el. Ha a 2D rajzok helyett 3D modellek jelentik a központi adatforrást, elkerülhetők a késéseket okozó zavarok és ütközések. A modell által biztosított jobb megértés és felelősségmegosztás gördülékenyebb kivitelezési folyamatot jelent –kevesebb változtatási kérelemmel és költségtúllépéssel.

Az Autodesk Construction Cloud™ összekapcsolja a munkafolyamatokat, a csapatokat és az adatokat az építkezés minden szakaszában a kockázatok csökkentése, a hatékonyság maximalizálása és a nyereség növelése érdekében.

Együttműködés a felhőben

Az építőipari csapatok összetett, gyakran több szervezetet és földrajzi területeket összekötő hierarchikus rendszerek. Együttműködés a projektcsapatok és a felelősi körök között kihívást jelent – olyan kihívást, amely költséget, késedelmet, pótmunkát és kockázatot jelent a projektekre.

Hagyományosan az építőipari együttműködés túlnyomórészt aszimmetrikus, azaz a projektben részt vevő több fél több tagja csak a saját területével foglalkozik. Egy projektnek, ahol koordináció az egyes modellek összevonásával valósul meg, jóval hatékonyabb a kivitelezési időszaka. A felhő eszközök integrálása javítja a csapatok képességét az összetett modellek megosztására, kommunikáció felgyorsítására. A valós idejű együttműködés biztosított és nagyobb pontossággal koordinálhatóak a csapatok egy közös adatállományt használva. Mindez csökkenti a kézi feltöltési folyamatokat, és csökkenti a hibákat és a mulasztásokat a megvalósulás során. Folyamatos kapcsolat alakul ki a projektcsapatok és a felelősi kör között, ezáltal több hatékonyabb és kevésbé hibaérzékeny tevékenység alakul ki. Összekapcsolja a munkafolyamatokat és biztonságos együttműködést egyetlen igazságforrásból biztosítja.

Autodesk Construction Cloud

Az Autodesk Construction Cloud egy felhőalapú dokumentumkezelő és együttműködési rendszer kifejezetten az építőipar számára fejlesztve. Több modulból és számos funkcióból tevődik össze, melyek mindegyike a felhasználói igények és visszajelzések alapján kerül kialakításra.

Ezt jól tükrözi, hogy az Autodesk Construction Cloud a BIM 360 rendszert váltva, már az új, második generációs platformként, megújult és bővített szolgáltatásokkal áll a felhasználók szolgálatába. Ennek alapját képezi az Autodesk Docs, amely önmagában is számos funkcióval használható, valamint az ebbe feltöltött adatokat használja a másik három része a Autodesk BIM Collaborate Pro, az Autodesk Build és az Autodesk Takeoff.

Felépítése

Kapcsolattartó:

Nikula Márió László
BIM tanácsadó