A CGS Labs Civil Solutions 2021 újdonságai

Ismerje meg az infrastruktúratervezési-BIM szoftverek, a CGS Labs Civil Solutions 2021 újdonságait! Amennyiben a cikkben szereplő fejlesztésekkel, vagy a CGS Labs szoftverekkel kapcsolatos általános kérdése van, keresse szakértő kollégáinkat bizalommal.

A CGS Labs Civil Solutions 2021 a következő újdonságokkal szolgál:

 • Az Autodesk AutoCAD 2021 platform támogatása
 • Az Autosign Ultimate megjelenése
 • Új és frissített szolgáltatások a Plateia, Ferrovia, Aquaterra, Autopath, Autosign és Electra szoftverekhez

A CGS Labs Civil Solutions 2021 párhuzamosan telepíthető a CGS Labs 2020-as, 2020.1-es vagy régebbi termékeivel.

A CGS Labs Civil Solutions 2021 újdonságai három kategóriába sorolhatók:

 • Általános újdonságok: olyan újdonságok, amelyek a CGS Labs összes szoftverére vonatkoznak (Plateia, Autopath, Autosign, Ferrovia, Aquaterra és Electra).
 • Új szolgáltatások: bizonyos termékekhez vagy termékcsoportokhoz kapcsolódó új szolgáltatások.
 • Szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztések: meglévő szolgáltatások, amelyeket továbbfejlesztettünk vagy frissítettünk.
Általános újdonságok a CGS Labs Civil Solutions 2021 szoftverben

CAD-platformok támogatása

A CGS Labs Civil Solutions 2021 a következő termékeken futtatható: AutoCAD/AutoCAD Map/Civil 3D 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016

FONTOS: Az Autodesk AutoCAD korábbi verziói (2015, 2014, 2013 valamint az azt megelőzők) nem támogatottak.

Egyetlen CGS Labs szalagmenü

Mostantól a CGS Labs összes Civil Solutions-szoftvere (Plateia, Ferrovia, Aquaterra, Electra, Autosign, Autopath) elérhető az új CGS Labs szalagmenün. Az Autosign és az Autopath nemrég került fel a CGS Labs szalagra. Ennek köszönhetően átláthatóbb lett a CGS Labs-szoftverek felhasználói felülete.

Emellett a CGS Labs szalagon a következő műveletek is elérhetők:

 • Licencek aktiválása
 • A CGS Labs-szoftverek verzióinak ellenőrzése
 • Nyelvek és országspecifikus szoftververziók közötti váltás
 • Szoftverfrissítések kezelése
 • Súgótartalmak aktiválása

Az új CGS Labs szalagmenü megoldást nyújt az AutoCAD-profilokkal kapcsolatos egyes problémákra, amelyek a CGS Labs szoftvereinek korábbi kiadásaiban fennálltak.

A CGS Labs Civil Solutions 2021 új szolgáltatásai

Autosign Professional és Autosign Ultimate

A CGS Labs Civil Solutions 2021-ben megjelenő új Autosign Ultimate beépített 3D és BIM funkciókat kínál.

A Plateia Professional az Autosign Professional kiadást, a Plateia Ultimate pedig az Autosign Ultimate kiadást tartalmazza.

Az alábbi táblázat a két terméket hasonlítja össze:

Az Autosign Professional fejlesztései

Az Autosign Professional legfontosabb új szolgáltatása a területek színezése.

Az egyéb, kisebb fejlesztések közé tartoznak a következők:

 • Áttervezett párbeszédpanel, amely megkönnyíti a meglévő táblák szerkesztését és további táblák hozzáadását a meglévő oszlopokhoz.
 • Az oszlophoz hozzáadott táblák már megfelelő méretűek.
 • Nem jelentkezik az átlátszósági probléma a közlekedési táblák és a mögöttük lévő egyéb objektumok között.
 • Jobb a Civil 3D-nyomvonalak támogatása.
 • Elérhetők azok a régebbi parancsok, amelyek a tájékoztató táblákon lévő szövegek és nyilak létrehozására szolgálnak.
Az áttervezett párbeszédpanel, amely megkönnyíti a meglévő táblák szerkesztését és további táblák hozzáadását a meglévő oszlophoz.

Színezés (Az Autosign Professional, Autosign Ultimate, Plateia Professional és Plateia Ultimate szoftverekben érhető el)

Az Autosign 2021 egy új színezési funkciót kínál az olyan útterületek festéséhez, mint pl. a kerékpársávok, gyalogosterületek, gyalogátkelők stb. Kényelmes és egyszerűen használható funkciókkal segíti a végső látványtervek elkészítését.

3D közlekedési táblák és 3D utcabútorok támogatása BIM környezetben (Az Autosign Ultimate és Plateia Ultimate szoftverekben érhető el)

Az Autosign Ultimate lehetővé teszi a közlekedési táblák, portálok, útburkolati jelek és egyéb közúti műtárgyak 3D objektumként való létrehozását. A tulajdonságkészletek adatai hozzárendelhetők 3D testmodellekhez, amelyekből IFC-fájlok (2.3 vagy 4.2 verzió) hozhatók létre.

Minden meglévő közlekedési táblát frissítettünk, hogy megfelelően jelenjelek meg 3D-ben.

A legjobb 3D látványtervek érdekében az Autosign Ultimate szoftvert érdemes a legújabb AutoCAD platformon futtatni. Egyéb esetben a 2D táblák 3D táblákká konvertálásakor nem ideális 3D szilárdtestek jöhetnek létre. Emellett vegye figyelembe, hogy a kompatibilitás a korábbi Autosign-verziókkal (a korábbi Autosign-verziókban beszúrt közlekedési táblákat tartalmazó rajzokkal) nem támogatott, mivel az Autosign 2021 új blokkokat használ a közlekedési táblákhoz. Ezek az új blokkok újra lettek tervezve a létrehozott közlekedési táblák megfelelő 3D megjelenítése érdekében.

A közlekedési táblák elemtárai frissültek, és további közlekedési táblákkal bővültek.

Az Autosign Ultimate támogatja az AutoCAD Civil 3D-nyomvonalakat és -felületeket. A létrehozott 3D közlekedési táblák, 3D útburkolati jelek és egyéb 3D objektumok megtekinthetők és módosíthatók az Autodesk Navisworks és InfraWorks szoftverekben. Az Autosignban létrehozott összes adat tárolása DWG-fájlokban történik, de IFC 2.3/4.2 vagy FBX InfraWorks formátumokban is exportálható.

IFC 4.2-fájlok importálása és exportálása (A Plateia Ultimate, Ferrovia Ultimate, Aquaterra Ultimate és Autosign Ultimate szoftverekben érhető el)

A CGS Labs Civil Solutions 2021 már támogatja az IFC 4.2 BIM-fájlformátumot. Az IFC 4.2 támogatja az olyan speciális geometriákat, mint a csövek, BREP-modellek és egyéb CAD-objektumok (vonalak, ívek, vonalláncok, 3D vonalláncok, felületek, blokkok stb.). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a CGS Labs szoftvereiből exportált BIM-modellek sokkal pontosabbak lettek. A CGS Labs-szoftverek korábbi verziói az IFC 2.3 formátumot támogatták.

Rendelkezésre állnak exportálási és importálási parancsok. Az IFC-exportálási parancs a Plateia/Ferrovia/Aquaterra/Autosign Ultimate szoftverekben készült geometriákat és attribútumokat IFC 4.2 fájlformátumban exportálja. Opcionálisan az IFC 2.3 kimeneti formátum is kiválasztható, ha az adott projekt ezt a formátumot kívánja meg.

Az IFC 4.2-es és 2.3-as fájlokban tárolt adatok importálása lehetővé teszi a tervezők számára az egyéb BIM-szerkesztőeszközökben (pl. Revit vagy ArchiCAD) készült 3D BIM objektumok beszúrását a Plateia/Ferrovia/Aquaterra/Autosign rajzokba. Ezek az objektumok többek között hidakat, épületeket, csatornákat, falakat ábrázolhatnak.

Többszörös hossz-szelvényvonalak (A Plateia és Ferrovia szoftverekben érhető el)

A Plateia 2021 és Ferrovia 2021 lehetővé teszi többszörös, hossz-szelvényvonalak létrehozását, és mindegyik hossz-szelvényvonalhoz különálló magasságcímkézési lehetőségeket kínál egyetlen hossz-szelvénynézetben. Az új parancs valójában átalakítja a hossz-szelvényvonalakat passzív hossz-szelvényvonalakká (vonalláncokká). Ez lehetővé teszi

 • két kijelölt hossz-szelvény vonal magasságbeli eltéréseinek elemzését,
 • és több koncepcióterv összehasonlítását.
A CGS Labs Civil Solutions 2021 szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztései

Ráfeszítés – Felületkiválasztó (A Plateia, Ferrovia, Aquaterra és Electra szoftverekben érhető el)

A nyomvonalak felületekre való rávetítése (a digitális terepmodellezés) érdekében az újonnan továbbfejlesztett felületkiválasztó kiemeli a kiválasztott felületet a rajzban. Ez segít a megfelelő felület kiválasztásában. A felületkiválasztó több különböző típusú felületnél használható:

 • 3D FACE-felületek
 • CGS-felületek
 • Civil 3D-felületek

Fontos még megjegyezni, hogy a vetítés (ráfeszítés) funkcióval egyszerre végezhető el több felület hossz- és keresztszelvény-számítása. Ez nem a 2021-as kiadás újdonsága, de sokan nem tudnak róla.

Magassági adatok címkézése az elrendezésben (A Plateia és Ferrovia szoftverekben érhető el)

Három új parancs érhető el az elrendezésbeli címkék létrehozásához:

 • Hossz-szelvény adatainak címkézése az elrendezésben (pl. magassági lekerekítés szelvénye, sugara, érintőhosszok és esések)
 • Túlemelési adatok címkézése az elrendezésben háromszögekkel és értékekkel
 • Közúti/vasúti felületek magasságának címkézése az elrendezések kiválasztott pontjain

Burkolat több útsávhoz (A Plateia szoftverben érhető el)

A jelenlegi verzióig csak két sáv volt támogatott a burkolatterületek keresztszelvényeinek és anyagainak létrehozásakor. A legfrissebb verzióban nincs korlátozva a kiválasztható sávok száma a burkolt területek létrehozásakor.

3D testmodellek vetítése keresztszelvénynézetekbe (A Plateia, Ferrovia és Aquaterra szoftverekben érhető el)

Frissítettük a 3D testmodellek elrendezésből keresztszelvénynézetbe vetítését, így mostantól létrejön egy új, 40_3DOBJECTSECTION nevű fólia, amelyre a 3D testmodell vetületi vonalai kerülnek a keresztszelvénynézetekben. Ez lehetővé teszi a 3D testmodellekből származó geometria megkülönböztetését az egyéb keresztszelvényi geometriai objektumoktól (pl. töltések, burkolatok, árkok, blokkok stb.).

Ez a frissítés azért került a szoftverbe, mert a makrófájlok rögzítése a korábbi verziókban a 3D testmodellek vetületvonalait nem olyan objektumként mentette, amelyet a makró következő futtatásakor ki kell rajzolni.

A vetített objektumoknak mindig elérhetőnek kell lenniük az elrendezési rajzban, és a keresztszelvénynézetbe kell vetíteni azokat, hogy a makrók a lehető legjobban működjenek.

Az Autopath frissítése

Az Autopath szalagja egy kisebb ráncfelvarráson esett át. Néhány parancs könnyebben elérhetővé vált.

A könyvtár bővült az Egyesült Királyság FTA1998 és FTA2016 járműkönyvtáraival.


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Keresse szakértő kollégáinkat, ha bevezetné a BIM folyamatokat az építészeti és infrastruktúra létesítmények tervezési, építési és kezelési munkafolyamataiba.


Vegyen részt 2020. szeptember 9-én 10 órától tartandó Autopath webináriumon és ismerje meg azokat az üldözőgörbe szerkesztő-elemző eszközöket, amelyeket a mérnökök a leggyakrabban használnak utak, útkereszteződések, körforgalmak, parkolók, garázsok vagy hasonló projekteket tervezése során. A szoftver használatával gyorsan és pontosan kiértékelheti pl. autóbuszok, teherautók, mentőautók, szemeteskocsik vagy akár személygépjárművek viselkedését, valamint elkészítheti a szükséges dokumentációt.

Kapcsolattartók:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató