HOZZON MEGALAPOZOTTABB DÖNTÉSEKET ÉS MINIMALIZÁLJA A PROJEKTJEI KOCKÁZATÁT A FELSZÍN ALATTI ADATOK VIZUALIZÁLÁSÁVAL !

A térfelszín alatti adatok modellezése nélkülözhetetlen, ha új tervezési projektekkel vagy meglévő tárgyi eszközök rehabilitációjával foglalkozik.

Minden projekttípus esetében – legyen szó utakról, alagutakról, hidakról vagy épületekről – elemezni kell a talaj, a kövek és a földben található egyéb anyagok összetételét. Ki kell értékelni, hogy ezek milyen hatással vannak a kivitelezésre és a teljesítményre.

Geotechnical Modeler Civil 3D-hez

A megfelelő számítások elvégzése és a geotechnikai modell elemzése nélkül a lejtőstabilitás megváltozása, a földrengések és egyéb behatások jelentős károkat okozhatnak. 

Az Autodesk Civil 3D új bővítménye, a Geotechnical Modeler egy olyan eszközt ad a mérnökök és tervezők kezébe, mellyel hatékonyabban vizualizálhatják és elemezhetik a geotechnikai adatokat, majd egyszerűen, közvetlenül a Civil 3D-beli tervmodelljükben használhatják fel azokat. 


„A 3D modellekben rejlő lehetőségeket mostantól még hatékonyabban aknázhatják ki az építőmérnökök, valamint a különböző projektcsapatok nem műszaki szakemberei” – mondta Ramesh Sridharan, az Autodesk termékmenedzsere. 

Geotechnikai objektumok egyszerű létrehozása 

A Geotechnical Modeler for Civil 3D eszközeivel:

  • egyszerűen létrehozhat rétegfelületeket; 
  • felszín alatti látványterveket készíthet a geotechnikai adatok alapján hossz-szelvény nézetekben; 
  • háromdimenziós nézetekbe helyezheti át a hossz-szelvény nézetek adatait. 

A bővítmény fejlesztése során felhasználták a Civil 3D-felhasználók visszajelzéseit. A geotechnikai modellezés szempontjából egyértelmű volt, hogy a felhasználók jobban rá kívánnak látni az adatok kezelésének és Civil 3D-be való importálásának módjára. 

A Geotechnical Modeler for Civil 3D elkülöníti a geotechnikai adatok felhasználók általi kezelését és ugyanezen adatok a Civil 3D-vel való, geotechnikai modellek létrehozására szolgáló összekapcsolását, ezáltal egyszerűbbé válik a munkafolyamat. A felhasználók pedig választási lehetőséghez jutnak, mert így kétféleképpen is importálhatják a felszín alatti adatokat a Civil 3D-be. 

„Jelentősen leegyszerűsítettük az importálási folyamatot – magyarázta Sridharan. – A folyamat az iparágban elterjedt AGS és CSV formátumokat használja. Az importálás egyetlen kattintással elvégezhető, és azonnal el lehet kezdeni a felületek létrehozását és felépítését több adatpont alapján. Ráadásul elég egyszer elvégezni az importálást, és azt követően [az adatokat] más tervekben is fel lehet használni.” 

Az AGS-támogatás lehetővé teszi, hogy a kifejezetten geotechnikai és felszín alatti adatokkal dolgozó szoftverek felhasználói ezt a formátumot alkalmazva egyszerűen összekapcsolhassák a geotechnikai adataikat a Civil 3D-projektjeikkel. A CSV-támogatásnak köszönhetően pedig a felhasználók egyszerű, szövegalapú fájlformátumban, speciális szoftverek nélkül is előállíthatnak és bevihetnek adatokat. 

A Civil 3D-be importált geotechnikai adatok használatával a felhasználók gyorsan létrehozhatnak anyagrétegekhez tartozó rétegfelületeket. A kétdimenziós, a különböző anyagokat és mélységeket grafikusan megjelenítő fúrólyukszelvényekkel végzett vizsgálatok segítségével a felhasználók jobban megérthetik a fúrólyukakból származó adatokat. Létrehozhatók háromdimenziós fúrólyukak is, amelyek még inkább megkönnyítik a felszín alatti környezet hatékony megjelenítését. 

A Geotechnical Modelerben a felhasználók felszín alatti hossz-szelvény nézeteket is készíthetnek, ami még hatékonyabbá teszi a vizuális kiértékeléseket. Ez a hossz-szelvény felhasználható tervrajzokon, vagy megtekinthető 3D-ben is. A részletes információk háromdimenziós nézetben való megjelenítésével a mérnökök megalapozottabb tervezési döntéseket hozhatnak. 

A 3D és 2D hossz-szelvények nézeteinek megtekintésekor mostantól számos lehetőség áll rendelkezésre például a földmérésekhez és a keresztmetszetekhez, és ugyanez igaz a fúrólyukakból származó adatokra is. 

A Civil 3D szoftver felhasználói számára minden bizonnyal ismerősek lesznek a munkafolyamatok, hiszen a Civil 3D-objektumok és -stílusok közül több is át lett emelve az eszközbe.

A szoftver rugalmasságának köszönhetően a felhasználók szabványos Civil 3D-objektumtípusokat és -stílusokat hozhatnak létre és kezelhetnek, például COGO pontokat, TINN-eket, nyomvonalakat, hossz-szelvényeket és hossz-szelvény nézeteket. 

Mostantól a Geotechnical Modeler bővítmény kínálja a leggyorsabb megoldást a több felszín alatti réteggel rendelkező helyszínelrendezések létrehozására.

A Civil 3D 2022 legfrissebb verziójának használata esetén minden, amit a Geotechnical Modeler-rel hoz létre, a felhőn keresztül megosztható az Autodesk-termékek között.

 A bővítmény hatékonyabb hozzáférést tesz lehetővé a tervekhez a Navisworks és InfraWorks szoftvereken keresztül. Ez javítja a résztvevők közötti együttműködést a látványtervezés során, így a projektfelügyelet is hatékonyabbá válik.


Ez is érdekelheti >>> Autodesk Civil 3D 2022.1 újdonságok áttekintése


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az Autodesk újabb és újabb tervezési technológiák nyújtotta előnyöket, amelyek új szintre emelik cége tervezési-gyártási hatékonyságát! 

Az Autodesk BIM megoldások segítik a különböző csoportok, szakágak az együttműködését és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Ha többet szeretne megtudni az Autodesk tervezési munkafolyamatának fejlesztéseivel kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, használja fel az egyes iparágakban jártas szakértőink tapasztalatait!

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtbe csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartók:

Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai tanácsadó
Zagyi Bence
BIM technikai tanácsadó