Hatékony, adaptív, együttműködésen alapuló hídtervezés

A Civil 3D, a Revit és az Infraworks legújabb 2021.1 verziói lehetőséget kínálnak automatikusan és rugalmasan a bonyolult hídtervezési projektekhez.

A hidak minőségének javításához olyan technológiai újításokra van szükség, amelyek hatékonyabb, gazdaságosabb és együttműködésen alapúló tervezési folyamatot biztosítanak. Az Autodesk-nél olyan szoftvereszközök és folyamatok fejlesztésén van a hangsúly, amelyek segítségével a hídtervező szakemberek elérhetik ezeket a célkitűzéseket. 

Az újonnan kiadott és  továbbfejlesztett hídtervezési munkafolyamatokkal a szakembereknek lehetőségük van gyorsan többféle tervváltozat kidolgozására a parametrikus modellezési technológiával, majd ezeket a terveket az automatizált dokumentációkészítő rendszerek segítségével feldolgozhassák, így a hídtervező közösség tagjai hatékonyabban végezhetik munkájukat. Az Autodesk hídtervezési munkafolyamata az alábbi lehetőségeket kínálja:

  • parametrikus modellezéssel egyszerre akár több tervváltozat is gyorsan elkészíthető,
  • a tervek az adott környezetbe helyezve készíthetők el,
  • jobb együttműködés az egyidejű munkafolyamatok között,
  • az Autodesk InfraWorks, Civil 3D és Revit tervezőeszközök adatainak összekapcsolása, 
  • automatizált tervdokumentáció.

Az első lépés a híd kiinduló szerkezetének létrehozása a Civil 3D útgeometriájának használatával. Majd a nyomvonal mentén az InfraWorks létrehozza a hidat. Ezután közvetlenül hajthat végre műveleteket a híd szerkezetén, a parametrikus eszközkészlet segítségével az egyes részegységeken.  

Táblázatok létrehozásával és szerkesztésével frissítheti a modelleket, így időt takaríthat meg az ismétlődő feladatokon, vagy ahol képletek határozzák meg a geometriát.  

Opcionális fázisok közben az integrált elemző- és tervezőeszközök segítenek a megvalósítható megoldások világos és könnyen érthető formában való azonosításához, valamint részletes számításokkal segítik a hídgerendák tervezését.  

A részletes tervezés szakaszában hibrid vagy teljes végeselemes modellt hozhat létre automatikusan. A Civil 3D-ben végrehajtott módosítások alkalmazásához frissíteni kell az InfraWorksben a Civil 3D-adatforrást. Ekkor a hídszerkezet parametrikus módon automatikusan újjáépül.  

Az új átviteli folyamatnak köszönhetően a hídszerkezetek bármikor közzétehetők a Revitben, így még rugalmasabban használhatja a személyre szabott Revit-sablonokat, valamint azokat a kategórialeképezési-funkciókat, amelyek a híd elemeihez rendelt kategóriák alapján készítenek jelentéseket.  

A Revitben folytatott munkával egyidejűleg létrehozhatja a híd modelljét az InfraWorksben, ezáltal olyan részletes modellezési feladatokat végezhet el, mint például a vasalási részletrajzok vagy az általános elrendezést és részletezést segítő lapkészletek létrehozása, beleértve a nyomvonalak automatikus feliratozását is, amely mostantól a teljes munkafolyamatra kiterjed a Civil 3D-től kezdve az InfraWorksön át a Revitig. Ráadásul a híd modelljét vissza is helyezheti a Civil 3D-be, ha rézsűterveket vagy további dokumentációkat szeretne készíteni.  

A Civil 3D, az InfraWorks és a Revit nemrégiben kiadott 2021.1-es verziói új képességekkel támogatják a bonyolult hídtervezési projektek még teljesebb körű megvalósítását. 

A Civil 3D 2021.1-es verziójának újdonságai: általános objektumfólia támogatása

A Civil 3D 2021.1-es verziója mostantól támogatja a fóliák általános hídobjektum-altípusokhoz való hozzárendelését, valamint a létező hidak fóliáinak konfigurálását. Ezek a frissítések nagyobb fokú rugalmasságot biztosítanak a hídelemek Civil 3D-ben való kezelése és megjelenítése során. 


Vegyen részt 2021. április 22-én 11.30-tól tartandó online szakmai előadásunkon, ahol végigvezetjük a Civil 3D és a Revit közötti együttműködésen alapuló infrastruktúra-tervezési BIM munkafolyamatot.

2021. április 22., 11.30
BIM az infrastruktúra projekteknél: Civil 3D és Revit kapcsolat
Előadók: Baji-Gál Ferenc
Regisztráció és további információ >>


Az InfraWorks (2021.1) újdonságai

Az InfraWorks új verziójához (2021.1) számos olyan frissítés érhető el, amely javítja a hídtervezési munkafolyamat teljesítményét.  

Már elérhetők azok az új, fejlett és kifinomult elemzési technikák, amelyek lehetővé teszik, hogy a mérnökök az Autodesk Structural Bridge Design használatával a hídszerkezeteket a tervezés előzetes szakaszától kezdve a szerkezetelemzésen keresztül egészen az alkotóelemek megtervezéséig megalkothassák. 

Az InfraWorks legújabb verziójában (2021.1) bevezetésre került az acél kereszttartók és résfalak automatikus modellezését és az adaptív modellezési szolgáltatásokat, így nemcsak időt takaríthat meg, de az automatizálás révén tovább növelheti a tervezés hatékonyságát.  

A Revit 2021.1-es verziójának újdonságai

Ahogy korábban már említettük, a Revit a hídtervező mérnököknek nyújt lehetőséget a részletes tervezői munkára. A Revit 2021.1-es verziója lehetővé teszi, hogy a nyomvonalak 2D és 3D megjelenítése, illetve az új építőmérnöki mértékegységek révén a felhasználók még megbízhatóbban importálhassák és dokumentálhassák hídterveiket az Infraworksből származó adatok felhasználásakor a Revitben. 

Forrás: Autodesk


Ha többet szeretne megtudni az Autodesk infrastrukúra-tervezési munkafolyamatának fejlesztéseivel kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot cégünk iparágban jártas szakembereivel! 

Olyan korban élünk, ahol a tervezők, az építőmérnökök, a kivitelezők és az üzemeltetők egyre szorosabb kapcsolatban állnak egymással. A BIM megoldások segítik a csapatokat az együttműködésben és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési hatékonyságukat! Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Egyed András
BIM tanácsadó