Megjelent a Navisworks 2024 – tekintsük át az újdonságokat!

Az Autodesk Navisworks egy olyan eszköz, amely képes a legkülönfélébb tervezési alkalmazásokból érkező CAD- és BIM-adatok egyesítésére azok egységes ábrázolására és megjelenítésére, majd az adatok megosztására, koordinációjára és elemzések elvégzésére.

A Navisworks alkalmazás nagyon nagy projekteket is támogat, amelyekben igen nagy mennyiségű CAD adattal kell dolgozni. Az Autodesk Navisworks célja, hogy megkönnyítse a tervezőcsapatok közötti együttműködést, éppen ezért tartalmazza mind az Autodesk AEC Collection mind pedig a Product Design & Manufacturing Collection szoftvergyűjtemény.

Milyen alapvető funkciókat ás újdonságokat kínál a Navisworks 2024?

A különböző CAD- és BIM-alkalmazásokból, valamint egyéb 3D-s adatforrásokból (pl. lézerszkennelésből, PDMS rendszerből, geodéziai felmérésekből) származó 3D-s adatállományt a Navisworks 2024 segítségével egységesen, egyszerre lehet megjeleníteni, így lehetővé válik azok közös fotorealisztikus ábrázolása, 4D elemzése, ütközésvizsgálatok készítése és felülvizsgálata, valamint internetes megosztása.

 

Tekintsük át a Navisworks 2024 újdonságait!

Civil alignment support / Civil 3D Nyomvonal támogatás

A Navisworks 2024 immár képes megjeleníteni a Civil 3D nyomvonalakat, így segítve a navigációt és a vizualizációt az infrastruktúra projektek tervezésében. A DWG/NWC formátumú nyomvonalak megnyithatóak és mérethelyesen megjeleníthetőek a 3D modellben.  A felhasználok ennek a funkciónak a segítségével megtalálhatják és megvizsgálhatják a keresztszelvényeket és metszeteket. Ez valóban nagy előrelépés a infrstruktúra-tervezésben, azon belül nyomvonalak vizsgálatában.

Single point measure tool / Egyedi pont mérési eszköz

Ez az új eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy adott pontot beazonosítsanak, és meghatározzák koordinátáit (északi, keleti, magassági, stb). Ez a kiegészítő eszköz teljessé teszi a Navisworks jelenleg létező mérési eszközkészletét.  Lehetővé válik, hogy pontos helyzeti információkat nyerjünk ki a Civil 3D nyomvonalakból, és exportáljuk azokat a tervezés egyéb fázisaiba.

Ezzel az új eszközzel jelentősen javul a tervezés minősége, csökkennek a hibák és az újramunkák mennyisége.

DWG file loader improvements / DWG fájlbetöltő fejlesztések

A felhasználók be- és kikapcsolhatják a modellhez csatolt DWG-fájlok fóliáit. A váltó funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy részletesen beállítsák, hogy hogyan jelenjen meg a modell, és így csökkenthessék a modellben szereplő adatok mennyiségét.

Viewpoint report options / Nézőpontok elmentése, riportolása

Új lehetőség áll rendelkezésre a nézetek exportálásához. A Navisworks lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mentett nézőpontokat hozzanak létre egy modellen belül, így testreszabhatják a képek kimeneti beállításait. Lehetőség van JPG vagy PNG formátumok mentésére, és a szélesség/magasság tetszőleges beállítására.

FBX export options / FBX export beállítások

Az ügyfelek egy kattintással ki és bekapcsolhatják az optimalizált a modellexportálást (FBX-fájlként). Ez lehetővé teszi duplikált elemek elkülönítését exportáláskor.

Message center / Üzenetközpont

Az üzenetközpont további figyelmeztetéseket és hibajelzéseket jelenít meg a modell részelemeinek összehangolása érdekében. A hiányzó objektumok tulajdonosai azonosításra kerülnek, hogy segítsenek a felhasználóknak megállapítani, ha kritikus adatok hiányoznak. Számos egyéb figyelmeztető értesítés is beépítésre került, például értesülünk a nem betöltött tulajdonságokról, valamint üzenetet kapunk, ha hiányzik valamely Autodesk App Store beépülő modul.

Autodesk material support (Navisworks Freedom) / Autodesk anyagfajták támogatása (Navisworks Freedom)

Korábban, amikor a felhasználók megtekintették az NWD fájlokat a Navisworks Freedomban, előfordulhatott, hogy néhány Autodesk anyagfajta hiányzott. Az új verziónak köszönhetően mostantól minden, az NWD fájlban található anyagfajta megfelelően meg fog jelenni a Navisworks Freedom használatakor.

Connected Navisworks workflows / Csatlakoztatott Navisworks munkafolyamatok
  • Cloud-managed Navisworks data / Felhőben kezelt Navisworks adatok

Navisworks Coordination Issues bővítmény; ezzel a bővítménnyel tovább bővül a kapcsolat a Navisworks és az Autodesk Construction Cloud között. Mostantól felhőalapú Navisworks adatok is elérhetőek lesznek, lehetővé téve az egyidejű többfelhasználós tervezést.

A Model Coordination összesített nézeteit közvetlenül a Navisworks-ből mentheti és szerkesztheti.

A lényeg a munkafolyamatok egyszerűsítése, hogy egyszerre több felhasználó dolgozhasson párhuzamosan egymással.

  • New clash engine / Új ütközésvizsgálat motor

Az ütközésvizsgálat motorját továbbfejlesztették, hogy gyorsabban azonosítsa és jelenítse meg az egyes objektumok közötti ütközéseket. Ez a fejlesztés időt takarít meg és javítja az eszköz funkcionalitását.

  • Non-clash workspaces / Nem vizsgált munkaterületek

Lehetőség nyílik az automatikus ütközésérzékelés kikapcsolására új koordinációs terek létrehozásakor. Ilyenkor egy üzenet jelenik meg az Ütközések lapon, amely arról tájékoztat, hogy az ütközésészlelés ki van kapcsolva az adott koordinációs téren.

  • UX improvements for opening cloud models / UX fejlesztések a felhőalapú modellek megnyitásához

A Navisworks modelljeit közvetlenül a Model Coordination koordinációs tereiből nyithatja meg a Navisworks Coordination Issues bővítmény segítségével.

  • Batch issue creation / Tételes Issue létrehozás

A Navisworks Ütközésvizsgálat funkciójával több mint 50 fájlformátumon végezhet speciális ütközésvizsgálatot. A Navisworks Manage  több kontextusból teszi lehetővé az egyes ütközések áttekintését, hogy segítsen megtalálni és megoldani a konfliktusokat.

A Navisworks ütközési adatai csoportosíthatók valamely modellhierarchia alapján, pl. adott tulajdonságok vagy szintinformációk szerint. Egy előtag vagy dátumcímke hozzáadásával az ütközési eredmények rendszerezhetőek lesznek.

A létrehozott Issue-k ezután elérhetők a Model Coordination lapon, függetlenül attól, hogy a Model Coordination, a Navisworks vagy az Autodesk Docs programban hozták létre.

 

Az Autodesk Navisworks alapfunkciói:

Navisworks Manage – Ütközésvizsgálat és azok kezelése, 3D-s tervek összehasonlítása különféle aspektusok alapján, adatok megosztása, vizualizáció anyagok és megvilágítások segítségével (Presenter), animáció – 4D-s szimuláció (TimeLiner), modellek megosztása.

Navisworks Simulate – 4D szimuláció a CAD adatok és az idővonal összekapcsolásával, építési és bontási folyamatok, ütemezés projektmenedzsment rendszerekhez történő kapcsolással, eltérések kezelése a tervezett és a tényleges határidők között, Gantt-diagram nézet, szimulációk AVI-animációkba mentése, modellek megosztása.

Navisworks Freedom – ingyenes és szabadon használható NWD, 2D és 3D DWF fájlok megtekintője. A Navisworks Freedom lehetővé teszi, hogy minden érintett megtekintse a fizetős Navisworks termékek modelljeit, adatait és animációit, hogy javítsa a kommunikációt és az együttműködést a csapattagok között.

A tervezés optimalizálása és a termelékenység növelése az Autodesk Navisworks 2024 főbb újdonságai! A 2024-es verzió továbbfejlesztett munkafolyamatot kínál a Navisworks és az Autodesk Construction Cloud (ACC) között, lehetővé téve, hogy több felhasználó párhuzamosan dolgozzon egymással.

Töltse le a Navisworks 2024 ingyenes, 30 napos próbaverzióját!

Kapcsolja össze a tervező és kivitelező csapatokat, és egyszerűsítse az ütközések felderítését és koordinálását a BIM-ben!

Név:* E-mail cím:*
Hozzájárulok ahhoz, hogy az Arkance Systems HU Kft. hírlevelet, szakmai anyagokat, tájékoztatást küldjön az általam megadott elérhetőségre. A jelen adatkezelési hozzájárulás – amely önkéntes döntésen alapul – a hozzájárulásom visszavonásáig érvényes.

Elolvastam és megérettem az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.:*


Reméljük, hogy a Navisworks számos új- és továbbfejlesztett BIM funkciója meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartók:

Eördögh Imre
BIM értékesítési tanácsadó
Szilágyi Balázs
BIM tanácsadó