A BIM bevezetésének lehetősége építőipari projekteknél

A BIM megközelítés középpontjában egy intelligens modell áll, amelyen a csapat tagjai közösen dolgoznak a projekt teljes életciklusa során. A BIM egyfajta folyamat vagy módszer a létesítményekkel és projektekkel kapcsolatos információk kezelésére a különböző bemenetek és kimenetek összehangolásához, az épített tárgyak (például épületek, hidak, utak vagy feldolgozóüzemek) fizikai és funkcionális jellemzőinek megosztott digitális leképezése révén.

A BIM már a tervezési szakaszban is használható, illetve a későbbiekben is integrálható különféle részletgazdag és automatizált adatrögzítési technológiák segítségével. A modell egyre intelligensebbé válik, ahogy a csapat tagjai a szakterületükre jellemző képességekkel, feltételekkel, műveletekkel, valamint karbantartási adatokkal vagy tevékenységekkel kibővítik.

Bár a BIM iránti érdeklődés az infrastruktúra-projektek terén egyre nő, továbbra is tapasztalható némi ellenállás a bevezetése tekintetében. Az okok között szerepel, hogy a tulajdonosoknak nem igazán van erre igénye, esetleg nem szívesen áldoznak pénzt és erőforrásokat a szoftverekre és a képzésre. Változni látszik azonban a helyzet, ahogy egyre több szakember kezdi felismerni a BIM előnyeit.

A többi vertikális piaci szegmenshez képest az építőipari tervezés és kivitelezés, valamint az infrastruktúra tervezés világa nyerhet a legtöbbet a felügyeltmodell-alapú megközelítések minél szélesebb körű bevezetésével, különös tekintettel a meglévő infrastruktúra-rendszerek állapotára és minőségére. A leromlott állapotú infrastruktúra javítása vagy cseréje iránti igény egyre nő, miközben a finanszírozás továbbra is szűkös kereteket szab.

Mostanra a BIM bevezetésének a kivitelezési költségek részletekbe menő kezelésében, a tervezési hibák csökkentésében, valamint a helyszíni koordináció költségének és időtartamának csökkentésében tapasztalható értéke jól számszerűsíthető. Ahogy azonban az adatközpontú világ egyre bővül és az adatkészletek szélesebb körben is elérhetővé válnak, a BIM előnyei egyre többféleképpen aknázhatók ki.

A BIM infrastruktúra-projektekben való egyre szélesebb körű elterjedésével a vállalatok gyakran használják BIM-szakértelmüket versenyelőny szerzésére és üzletfejlesztésre. A BIM mostanra már szokásos üzleti megoldásnak számít a vertikális szektorban, és egyre inkább uralkodóvá válik az a nézet, hogy a BIM nélkül már nem is lehet bekerülni a tenderek második körébe. A BIM bevezetése révén a kivitelezésre zökkenőmentesen átadható, jobb minőségű, jól koordinált terv olyan értéket képvisel, amely nem hagyható figyelmen kívül, ha a vállalat vagy a tulajdonos versenyképes szeretne maradni, és sikeres szeretne lenni napjaink projektjeiben.

A bevezetés a tervezés és a kivitelezés terén is rengeteg előnnyel jár, azonban folyamatszinten a BIM legnagyobb értéke a létesítménykezelésben van. A projektek kivitelezési ideje általában kettő-négy év, ezt követően pedig a létesítményt akár 50 évig vagy még tovább is fenn kell tartani. Elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük a létesítmények műszaki tartalmát, illetve hogy azt hogyan hasznosíthatjuk a jövőbeli felújítások és rekonstrukciók során.

Meglehet, hogy az építőipar korunk változó infrastrukturális környezetének létrehozására és fenntartására összpontosít, ám a BIM egyre szélesebb körű elterjedésével maga az iparág is fejlődik.

A BIM, vagyis az épületinformáció-modellezés alkalmazási területe hatalmas mértékben megnőtt, amióta a 2000-es évek elején használt, hagyományosabb megközelítésű tervezőprogram napjaink robusztus, többdimenziós eszközévé fejlődött. A vertikális fejlesztésben mára szinte megkerülhetetlenné vált BIM a jövőben egyre szélesebb körben elterjed majd az infrastrukturális szektorban is. A bevezetés globális szintje függ a szervezetek méretétől és a projektek típusától is.

Tekintsük át, hogy az infrastruktúra-projektekben hol és hogyan lehet a BIM előnyeit a legjobban hasznosítani, és a BIM bevezetése miként járulhat hozzá az építőipar fejlődéséhez!

A folyamat kulcsfontosságú része a BIM-eszközök és -folyamatok integrálása a tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó vállalatok, valamint valamennyi érdekelt fél tevékenységébe, a projekt teljes életciklusa során. Az akadályok kiküszöbölését lehetővé tevő együttműködési munkafolyamatok alapvető fontosságúak a hatékonyabb folyamatok és a jobb minőségű projekteredmények szempontjából.

Az iparágban érdekelt vállalatok továbbra is sokféleképpen végzik a BIM bevezetését, ennek a fejlődésnek a dokumentálása és nyomon követése pedig értékes tapasztalatokkal gazdagíthatja a résztvevőket. Átfogó (munka)folyamat-fejlesztésre és jobban integrált eszközökre van szükség ahhoz, hogy az építőipari projektek a hármas korlátozásnak (idő, pénz és erőforrások) egyaránt meg tudjanak felelni. A folyamat kulcsfontosságú része a BIM-eszközök és -folyamatok integrálása a tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó vállalatok, valamint valamennyi érdekelt fél tevékenységébe, a projekt teljes életciklusa során.

Az akadályok kiküszöbölését lehetővé tevő együttműködési munkafolyamatok alapvető fontosságúak a hatékonyabb folyamatok és a jobb minőségű projekteredmények szempontjából. Az innovációs igény egyensúlyt teremt, mivel a figyelmet a költségmegtakarításra és az eredmények javítására irányítja. A különféle tervezési megközelítéseket leggyakrabban az időmegtakarítás és a költségek szempontjából ítélik meg.

Az építőmérnöki projektekben a BIM a több forgatókönyv egyidejű vizsgálata révén hatással lehet a projektek eredményére. A BIM széles körű elterjedtségének előfeltétele, hogy a határidők és a költségkeretek betartását illetően adatalapú biztonságot nyújtson. A BIM a megosztott információk biztosította előnyöket a projekt teljes életciklusa során biztosítja, méghozzá olyan eredményekkel, amelyek a hagyományos teljesítési módszerekkel összehasonlítva különösen vonzóak.

A BIM az infrastrukturális szektorban való egyre szélesebb körű elterjedésével egyidejűleg fontos, hogy olyan szabványokat léptessünk hatályba, amelyek lehetővé tesznek bizonyos fokú rugalmasságot a rendszer finomhangolása terén, a merev keretrendszerek korlátozásain kívül. Így a projektcsapatok megfogalmazhatják elvárásaikat, valamint gondoskodhatnak a folyamatos előrehaladásról és az elszámoltathatóságról. Mindeközben innovatívak is lehetnek, továbbá meghatározhatják az optimális folyamatokat és megoldásokat.

Olyan korban élünk, ahol a tervezők, az építőmérnökök, a kivitelezők és az üzemeltetők egyre szorosabb kapcsolatban állnak egymással. A BIM-hez hasonló eszközök segítik a csapatokat az együttműködésben és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Témához kapcsolódó korábbi anyagunk >>>


Vegyen részt 2020. novemberi online előadás-sorozatunkon, ahol megismerheti az újgenerációs BIM 360 platformot, amely összekapcsolja a projektek érdekelt feleit és munkafolyamatait a projekt életciklusának minden szakaszában – a tervezéstől a kivitelezésen keresztül az üzemeltetésig, a helyszíni munkálatoktól az irodáig és vissza!

A BIM 360 a projektmenedzsment eszközöket és az adatbázist gépi tanulási analitikával és betekintéssel párosítja, ezzel megszünteti mindazokat a bizonytalanságokat, amelyek az építési projekteket övezik, legyenek azok bármilyen volumenűek. Az eredmény a projektcsapatok közötti szorosabb együttműködés, a változtatások jobb átláthatósága, valamint nagyobb adatfolytonosság, ami végeredményben nagyobb nyereségességhez vezet.

2020. november 5., 10 óra
Az Autodesk újgenerációs BIM megoldásai (BIM 360 szoftvertípusok és alkalmazási lehetőségei)
Előadó: Maródi László
Regisztráció és további információ >>>

2020. november 12., 10 óra
BIM munkafolyamatok (Autodesk szoftverek a BIM szolgálatában)
Előadó: Baji-Gál Ferenc
Regisztráció és további információ >>>

2020. november 19., 10 óra
Modern létesítmény-tervezés és BIM 360 (a Plant 3D rendszer és a BIM megoldások együttes használatának előnyei)
Előadó: Maródi László
Regisztráció és további információ >>>

2020. november 26., 10 óra
Revit – Munka közösen! (Hogyan dolgozhat együtt építész, szerkezettervező, épületgépész és villamos tervező?)
Előadó: Baji-Gál Ferenc
Regisztráció és további információ >>>


Az online előadásainkon megszerzett ismereteket használja fel munkájába! A folyamatos tanulás, képzés és a megszerzett tudás szinten tartása az első lépés a sikeres innováció felé.

Kapcsolattartó:

Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 585 7045
ferenc.baji-gal@cads.hu