A BIM Content-környezet – modellek létrehozása és közzététele az AutoCAD-del és Revittel történő felhasználáshoz

A BIM Content-környezet BIM adatokkal bővített IPT-fájlokat hoz létre (definiál) és tesz közzé (exportál), hogy azok használhatók legyenek az AutoCAD-del és a Revittel. Ezek az alkalmazások kifejezetten az építészeti, szerkezeti, épületgépészeti és elektromos (MEP) információk dokumentálására készült épülettervezési és kivitelezési rendszerek.

A BIM Content 2D és 3D IPT-tervadatokat tesz közzé:

  • Revit-geometriaként (egyszerű testmodell) egy Revit-család- (.RFA) fájlban
  • Industry Foundation Classes- (.IFC) fájlként. Az Inventor IFC2x3-kimenetet biztosít.
  • Autodesk Exchange-fájlként (.ADSK)

Az Autodesk Exchange-fájlokat több Autodesk-termék is képes feldolgozni. A BIM Content számos különböző építészeti, mérnöki és kivitelezési (AEC) alkalmazáshoz biztosít modelleket a hozzájuk tartozó metaadatokkal együtt.

Az Autodesk-termékek, például az AutoCAD és a Revit, különböző eszközöket tartalmaznak az adatfeldolgozáshoz. A BIM Content egy Autodesk Inventor-bővítmény, amely az Autodesk Inventor geometriai modellezési parancsait használja olyan modellek definiálásához, amelyek más Autodesk-termékekben is felhasználhatók. A BIM Content a csatlakozók definiálására, a modellgeometria/-adatok felismerésére és egyszerűsítésére, valamint az adatok .RFA, .IFC vagy .ADSK fájlba való exportálására szolgáló parancsokkal rendelkezik.

Fontos: ha a Revitet szeretné használni, fontos, hogy a sajátosságfelismerési eszközökkel az Inventorban létrehozott különféle típusú geometriákat a Revit szoftverben elérhető típusúakra konvertálja.

Javasoljuk, hogy egyszerűsítse a modelleket, mielőtt .RFA, .IFC vagy .ADSK fájlba exportálná az adatokat. Így elősegítheti a szellemi tulajdon védelmét, hiszen csak az AEC-alkalmazásnak szükséges adatokat adja meg. A kisebb méretű fájlok létrehozása a fájlmegosztást is megkönnyíti.



A BIM Content általános munkafolyamata három fő részből áll:
Egyszerűsítés

Ez a folyamat a modellek összetettségét csökkenti azáltal, hogy részegységeket vagy szükségtelen sajátosságokat távolít el belőlük. A részegységek egyszerűsítése paranccsal befoglaló alakzatokat hozhat létre, és részegységeket egyesíthet. A burkolókontúrral, helyettesítés burkolókontúrral, részletességiszint-ábrázolással és más technikákkal egyszerűsítheti az alkatrészeket vagy összeállításokat a szerkesztés vagy közzététel előtt. Mivel az építőmérnököknek csak az adott tervhez kapcsolódó részletekre van szükségük, gyakran csak a 3D alakzatok és csatlakozások alapvető sajátosságai fontosak. Egy-egy részegység exportálásakor jó gyakorlat, ha az .RFA, .IFC és .ADSK fájlok méretét az összeállítás egyszerűsítésével a lehető legkisebbre szabja.

Készítés

Az a folyamat, amely a csatlakozók módját és helyét jelölő csatlakozóobjektumokat meghatározza. A csatlakozóobjektumok az épületgépészeti/villamos (MEP) alkalmazásokban használatosak a berendezések (például egy hőcserélő) és az épületrendszerek (például épületgépészeti rendszerek) közötti társítások definiálására. A csatlakozók mind az öt típusa (kábelek, vezetékek, csatornák, elektromos összetevők és csövek) rendelkezik létrehozási, szerkesztési és törlési paranccsal.

A csatlakozók nem jelölik a folyásirányt. A folyásirány függetlenül, a csatlakozóelemen belül határozható meg. Általában a befogadó alkotóelemmel ellentétes irányba mutat. Az irány paranccsal a csatlakozó iránya megfordítható.

A pozíció, tájolás, alak és méret megadásával hozhat létre csatlakozókat. Kiválaszthatja a csatlakozók típusát, mielőtt alkalmazná azokat a modellre az AutoCAD MEP-ben vagy Revit MEP-ben való használathoz. Amint hozzáadja a csatlakozókat, azok megjelennek a BIM Content böngészőjében.

Közzététel

Az a folyamat, amely ellenőrzi, és .ADSK, .IFC vagy .RFA fájlokba exportálja az Inventor-adatokat. Az exportált fájl geometriát, 2D nézeteket, csatlakozókat, paramétereket és más tulajdonságokat tartalmaz. A fogadó alkalmazás importálja az általa támogatott adatokat.

A Shrinkwrap parancs segítségével, illetve részletességi szint létrehozásával egyszerűsítheti a modellt az .ADSK, .IFC vagy .RFA fájlba történő exportálásuk előtt.  Abban az esetben, ha a modell egyetlen alkatrészből áll, akkor először be kell helyezni azt egy üres összeállításba, majd ott már egyszerűsíteni lehet a Shrinkwrap parancs segítségével.

Az épület-alkotóelemek exportálása parancson belül kiválasztható egy felhasználói koordináta-rendszer (FKR). Az épület-alkotóelemek exportálása parancsban az alkatrészben vagy összeállításban definiált valamennyi FKR elérhető. Ennek megkönnyítése érdekében az FKR parancs megtalálható a BIM Content lapon. Számos építészeti alkalmazás a pozitív Z irányt felfelé, a plafon felé mutató iránynak, míg a gépészeti alkalmazások gyakran a kifelé mutató iránynak tekintik. A modell megfelelő tájolással való importálása érdekében fontos, hogy a helyes FKR legyen meghatározva.

A Revit MEP és az AutoCAD MEP is képes az ADSK-fájlok, illetve a társított adatok importálására. Az alkalmazás csak a támogatott adatokat importálja. A fájlban lévő nem támogatott adatokat a rendszer figyelmen kívül hagyja. Fontos kiemelni, hogy az .ADSK fájlok nem módosíthatók teljes mértékben az AEC alkalmazásban. Ezért fontos, hogy az alább ismertetett munkafolyamatot kövesse az .ADSK, .IFC vagy .RFA fájlok készítésekor.


Ez is érdekelheti: januári BIM online előadásaink >>>

2021. január 21., 10. óra
Inventor és Revit: adat- és modell csere hatékonyan
Előadók: Baji-Gál Ferenc, Farkas Attila és vendég előadó: Karsay Dávid
Regisztráció és további információ >>>


2021. január 28., 11.30
Generatív tervezés Revitben
Előadók: Baji-Gál Ferenc
Regisztráció és további információ >>>


Olyan korban élünk, ahol a tervezők, az építőmérnökök, a kivitelezők és az üzemeltetők egyre szorosabb kapcsolatban állnak egymással. A BIM megoldások segítik a csapatokat az együttműködésben és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési hatékonyságukat! Ha többet szeretne megtudni az Autodesk tervezési munkafolyamatának fejlesztéseivel kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!