Virtuális kompatibilitás az Autodesk University 2021 keretében

A háromnapos, idén virtuális keretek között megrendezett esemény középpontjában a közös adatkörnyezeteket és az együttműködési képességet támogató eszközök álltak, illetve fontos szerepet kapott a szoftverfelhasználók által közvetített ismeretek elsajátítása is.

A világjárvány miatt idén másodjára rendezték meg az Autodesk Universityt teljes mértékben online, virtuális konferenciaként.

Az AU nyitóelőadásain jellemzően az Autodesk ügyvezetői nyújtottak áttekintést a vállalat prioritásairól és jövőbeli kezdeményezéseiről. Az idei nyitóelőadások az új termékajánlatokon és az utóbbi időben történt felvásárlásokon keresztül mutatták be az Autodesk jelentősebb kezdeményezéseit. A vállalat a projektadatok elérésének megkönnyítésére is hangsúlyt fektetett, különös tekintettel a közös adatkörnyezetekre (CDE) és a digitális iker technológiára.

A közös adatkörnyezet (CDE) a projektadatok megosztott tárolója, amelynek tartalmához az egyes csapattagok és résztvevők hozzájárulhatnak, és igény szerint felhasználhatják a benne található adatokat. Ahogy Andrew Anagnost, az Autodesk vezérigazgatója fogalmazott általános nyitóelőadásában, a közös adatkörnyezetek lényege, hogy az adatokat „a legfelső szinttől a legalsóig” elérhetővé tegyék. Anagnost és több más előadó, például Nicolas Mangon, az Autodesk építőipari stratégiáért felelős alelnöke is gyakran úgy hivatkozott az Autodesk Build-, BIM Collaborate– és Takeoff-termékeket magában foglaló Construction Cloud platformjára, mint a közös adatkörnyezet (CDE) létrehozásának eszközére a tervező és kivitelező csapatok számára.

A digitális iker technológia – épületek digitális modelljei, amelyek valós időben ábrázolják fizikai megfelelőjüket – szintén eszközöket biztosíthatnak az épületek tulajdonosainak és üzemeltetőinek az ingatlanok kezeléséhez és optimalizálásához. Az Autodesk új Tandem szoftvere egy felhőalapú digitális iker-platformot kínál.

Az Autodesk nyílt adatokat előtérbe helyező kezdeményezésének központi eleme a Forge platform. A Forge a szoftverfejlesztőket webes alkalmazásprogramozási felületek (API-k) gyűjteményével látja el, amelyek kapcsolatot biztosítanak az Autodesk felhője és asztali szoftvere között. Bár már évek óta használatban van, a Forge mostanra vált az Autodesk kiemelt fontosságú technológiájává az adatmegosztás megkönnyítését célzó törekvések terén. Ahogy Mangon az AEC-tervezési szekció nyitóelőadása során kijelentette: „a Forge az adatmegosztás alapja, és a használatával történik az összes projektadat kezelése”.

Az Autodesk Forge platform felépítése

Az Autodesk a Forge-ban látja az együttműködési képesség fokozásának lehetőségét. A Revit például nem képes közvetlenül kezelni a Civil 3D-fájlokat, de a Forge a különféle API-k segítségével ebben az esetben is lehetővé teszi az adatátvitelt. A felhasználók talán nincsenek is tisztában azzal, hogy a Forge-ot használják, azonban ez a technológia szolgál majd számos új képesség alapjául. „Ahelyett, hogy nagy termékportfóliót kínáló cég lennénk, olyan vállalattá kell válnunk, amely egyetlen platformra, a Forge-ra épül” – mondta Raji Arasu, az Autodesk műszaki vezérigazgatója az AU általános szekciója harmadik részének nyitóelőadásában.

Az új termékajánlatok bejelentésén túl az Autodesk a Spacemaker AI és az Innovyze nemrég lezajlott felvásárlását is kihangsúlyozta. A 2020-ban felvásárolt Spacemaker AI a tervezés korai szakaszát, elsősorban a helyszíni tervezést és a helyszín kiválasztását megkönnyítő szoftvert kínál. A Spacemaker szoftverének legfrissebb verziója lehetővé teszi a mikroklíma elemzését, amely során helyspecifikus adatok segítségével szimulálható és vizualizálható a városi terek hőkomfortja, így a tervezők komfortosabb használható szabadtéri területeket tervezhetnek.

Az idén felvásárolt Innovyze a víziközművek számára kínál eszközfelügyeleti szoftvert. A cég Info 360 nevű szoftvere olyan eszközöket biztosít a víziközmű szakembereknek, amelyekkel hatékonyabban felügyelhetik és értékelhetik ki a csövek és a berendezések állapotát.

Hőmérsékleti diagram, Spacemaker. Kép: Autodesk

Hőkomfortdiagram, Spacemaker. Kép: Autodesk

Felhasználói bemutatók

Az AU keretében idén tető alá hozott több mint 700 workshopon a szoftverfelhasználók egymástól is tanulhattak.

A kurzusok olyan szoftverspecifikus témaköröket érintettek, mint például a BIM 360-munkafolyamatok kapcsán a Noida nemzetközi repülőtér esete. Ez a workshop az Autodesk BIM360 platformját helyezte a középpontba, és részletes esettanulmányt mutatott be arról, hogyan használta fel a Nordic – Office of Architecture a platformot egy nagy és összetett projekt fájljainak megosztására és kezelésére az India Delhi régióján belül, egymástól távol dolgozó csapatok esetében. Amellett, hogy központi fájltárolóként szolgált, a BIM360-at a rajzi csomagok kézbesítésének nyomon követésére és ütközésvizsgálatra is használták.

Több AU-kurzus is foglalkozott az egyenlőség és a befogadás témakörével, például a Becoming a True JEDI: Allyship for Justice, Equity, Diversity, and Inclusion (Így legyünk igazi JEDI-k: az igazság, egyenlőség, sokszínűség és befogadás szövetsége) című előadás. A workshop öt előadója bemutatta saját tapasztalatait az építőiparon belüli egyenlőséggel és sokszínűséggel kapcsolatban, valamint ismertette, hogyan támogathatják a kiváltságos helyzetűek az elnyomott csoportok tagjait. Az egyik előadó, Elaine Lee építész így fogalmazott: „Ha megtanuljuk, hogyan legyünk nyitottak egymás felé, akkor szabadon adhatunk és kaphatunk információt, illetve előnyt kovácsolhatunk a különbségeinkből származó sokszínűségből ahelyett, hogy félnénk tőle.”

A generatív tervezéssel kapcsolatos workshopok kínálata gazdag volt. A Moving Toward the Future of Design with Generative Design in Revit (Haladás a tervezés jövője felé a Revit generatív tervezési képességével) című kurzus például a generatív tervezési munkafolyamatok gyakorlati alkalmazását mutatta be az épületek tömeges létrehozása, az gépész és villamos (MEP)-mennyezetkoordináció és az nyomvonal elrendezések esetében. Számos workshop foglalkozott azzal is, hogyan segíthetik a szoftverek a fenntartható tervezést.

Az Implementing Early Energy Modeling in an Architectural Practice (Korai energiamodellezés alkalmazása az építészeti gyakorlatban) című előadásból a résztvevők megismerhették, hogyan integrálja a Lake|Flato az energiamodellezést a tervezési folyamatba, míg a Using Technology and Software to Create More-Sustainable Designs (Technológia és szoftverek használata fenntarthatóbb tervek előállításához) című előadás a Buro Happold környezettudatos tervezést szolgáló folyamatait, dokumentációját és szoftverét mutatta be.

A nyitóelőadásoktól kezdve a felhasználói workshopokig az idei Autodesk University egyértelművé tette, mennyire értékes a projekten dolgozó csapattagok közötti együttműködés, kommunikáció és adatmegosztás. Úgy tűnik, hogy – felismerve saját szoftverei korlátait és a szélesebb körű adatmegosztás elősegítésében rejlő üzleti lehetőséget – az Autodesk még komolyabban veszi a Forge platform fejlesztését.

Bár a végfelhasználók talán nem is ismerik a Forge-ot, a jövőben valószínűleg gyakrabban fogják használni, hacsak nem használják már jelenleg is. Érdekes lesz látni, mennyire kap szárnyra a kezdeményezés az elkövetkező évben, és ez remek beszédtémákkal is szolgálhat a jövő évi – remélhetőleg nem online megrendezett – AU során.

Forrás: Autodesk blog


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési megoldásaival kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai tanácsadó
Maródi László
Értékesítési és technikai tanácsadó